Koptelefoon DJEen onmisbaar element voor een beetje DJ is de hoofdtelefoon (koptelefoon, zo je wilt). Er zijn honderden verschillende modellen te koop, al dan niet speciaal gemaakt voor DJ’s. De enorme hoeveelheid koptelefoons die te koop is, maakt het kiezen van de juiste er niet gemakkelijker op. Daarom: zes tips waar op te letten bij het aanschaffen van een DJ-hoofdtelefoon.

1. Goedkoop is duurkoop
Kies nooit voor de goedkoopste modellen. Nee, dit is geen verkooppraatje, maar realisme. De goedkoopste hoofdtelefoons scoren eigenlijk nooit een voldoende. Niet eens een krappe. Sommige hebben misschien nog een geluidskwaliteit die voor een beginnende DJ acceptabel is, maar ze zitten zo gammel in elkaar dat ze spontaan uit elkaar vallen als je er iets te lang naar kijkt. Of ze zien er stevig uit, maar de geluidskwaliteit is bagger. Die lage prijs moet natuurlijk érgens vandaan komen. Tip 1 luidt daarom: goedkoop is duurkoop. Echt, je krijgt spijt van goedkope rommel.
Maar wat is dan de prijsondergrens? Er is lastig één lijn te trekken, want iedere DJ heeft zijn eigen niveau en wensen. Maar als vuistregel kun je aanhouden: koop geen hoofdtelefoon die goedkoper is dan 20 euro, wantrouw alles onder de veertig euro, serieuze kwaliteit begint bij 100 euro, topkwaliteit is vrijwel altijd duurder dan 200 euro.

2. Je nieuwe DJ-hoofdtelefoon moet comfortabel dragen!
Je hebt het ding uren achter elkaar op je hoofd, dus comfort is erg belangrijk! Past het ontwerp bij de vorm van je hoofd en oren en sluit het aan bij je persoonlijke voorkeuren? Geen makkelijk opgave en meestal een kwestie van ervaring, schade en schande  en uitproberen. Maar ook hier is de kans op langdurig comfort een stuk groter bij de duurdere modellen. Helaas, het is niet anders.

3. Koop een hoofdtelefoon met goede isolatie
Een DJ-koptelefoon moet goed geïsoleerd zijn. Tijdens het draaien is het belangrijk dat omgevingsgeluiden zo goed mogelijk worden weggefilterd. Kies daarom bij voorkeur een over-ear hoofdtelefoon met dichte achterkant en met degelijke, goed gevulde, mooi sluitende oorkussens en randen aan de binnenzijde. In-ear headphones kunnen ook een hoog geluidsisolerend vermogen hebben, maar zijn niet geschikt als DJ-koptelefoon om andere redenen.

4. Zorg dat de koptelefoon past bij je mix-techniek
DJ’s die veel mixen, luisteren vaak met één oor naar de muziek die de zaal in klinkt, en houden één oorschelp van de koptelefoon tegen hun andere oor om de juiste cue-punten te zetten. Hiervoor moet het wel mogelijk zijn om de oorschelpen los te koppelen van de hoofdband. Sommige hoofdtelefoons hebben een speciale grip / handvat waarmee de afgekoppelde oorscherp makkelijker tegen het oor kan worden gedrukt. Maar sommige DJ’s willen de oorschelpen juist allebei op hun hoofd houden, of willen flexibel zijn in het snel afwisselen van één of twee oorschelpen. Houd rekening met jouw voorkeuren bij de aankoop.

5.  Zorg voor voldoende volume en helderheid
Koptelefoons moeten voldoende volume-output genereren en helder klinken. Dit zijn voorwaarden om in een ruimte met harde muziek nog voldoende vanuit je mengpaneel te kunnen horen. Dit is tegelijkertijd één van de belangrijkere redenen waarom er speciale DJ-hoofdtelefoons zijn. Audiofiele koptelefoons klinken weliswaar prachtig vol en geraffineerd als je thuis in de luie stoel muziek zit te luisteren, maar komen brute kracht tekort achter de DJ-setup.

6. Hij moet er wel een beetje uitzien…
Toegegeven, het uiterlijk is niet het allerbelangrijkste onderdeel van de koptelefoon, maar ook niet verwaarloosbaar. Vergeet niet dat jouw publiek je ook ziet. Natuurlijk is de muziek zelf het belangrijkste, maar het oog wil ook wat. En dus kan het helemaal geen kwaad als je koptelefoon er een beetje professioneel uitziet en qua looks past bij jou als DJ.